Hürriyet

>

29 Ağustos 2013 Perşembe

Yeni Sınav Sistemi ve Cevaplanmamış Sorular! SBS gitti de yerine ne geldi?

Bugün yeni SBS sınav sistemi açıklandı. Yine bir karmaşa, yine soru işaretleriyle dolu. Benim gibi çocuğu SBS sınavına girme yaşı yaklaşan tüm velilerin korkulu rüyasıydı bu: YENİ SİSTEM! Bakalım yeni sistem neler diyor, maddeler halinde inceleyip sorularımızı soralım. Önce kesin olarak bilinenler:

1. 2013-2014 yılında 8. sınıflara uygulama ile başlanacak, aralık ve nisan aylarında ortalama 12 sınav içerecek. Türkçe-matematik, sosyal bilgiler, Türkçe, İngilizce, din ve ahlak bilgisi, İnkilap tarihi derslerinden olacak. Peki soruları kim hazırlayacak? Yeni sisteme göre Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji , Yabancı Dil (İngilizce) derslerinin 2. Sınavı, İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin son sınavı bakanlık tarafından merkezi sistemle yapılacak. Diğer sınavlar okulların kendi hazırladıkları sorulardan oluşacak demek ki. Bu durumda adil bir yarış söz konusu olabilir mi? Soruların denkliğini kim karşılaştıracak? Bazı okullar öğrencilerini kayırmayacaklar mı? İngilizce dışında öğrenim gören çocuklar ne tür bir muadil sınava tabi tutulacak? Bu sınav kağıtlarını kimler okuyacak? Sınav sonuçlarının doğruluğu konusunda içimiz rahat olacak mı? Merkezi sistem kalkınca her okul kendi değerlendirecek sınav sonuçlarını. Sizce bu adil mi?

2. Yanlışlar doğruları götürmeyecek. Hiç okumadan sallayan çocuk bile hep aynı şıkkı işaretlese %30 başarı sağlar. Sırf eksi not çıkmasın diye yapılmış, saçma bir sistem. Üniversite sınavına da koyun bunu o zaman? Şimdi çocuklarımıza bilmesen de salla gitsin diyeceğiz, bilgin yoksa da fikrin varmış gibi konuş diyeceğiz. Tam da günümüz politikacılarının yaptıklarını öğreteceğiz evlatlarımıza.

3. 8. sınıflar için; Liseye Yerleştirme Puanı= %60 Merkezi Sınav+%40 Okul Başarısı (öğretmen kanaati). Her öğrenci yıl sonunda belirlenecek Liseye Yerleştirme Puanı ile gitmek istedikleri okullara yönelik tercih yapacak. Tercihler MEB tarafından değerlendirilerek öğrenciler puanına uygun okula yerleştirilecek. Yine okulların inisiyatifine kaldık. Bağzı okulların ne tür çocuklara nasıl da tam puan verdiklerini hayretler içinde izleyeceğiz!

4.2014–2015 öğretim yılından itibaren 6 ve 7’nci sınıflarda da yeni sistem uygulaması başlayacak. Yaklaşık 36 sınava girecek toplamda 6. sınıf öğrencisi. Ayda bir sınav yani. Bir teli bile bu kadar gererseniz sonunda kopar. Ya da öyle esner ki laçkalaşır, eski halini kaybeder. Bu sınav sisteminin de ciddiyetini kaybedeceğini düşünüyorum.

5.  Sınıf puanlarının, Ortaöğretime Yerleştirme Puanı’na etkisi, 6’ıncı sınıflarda yüzde 10, 7’nci sınıfta yüzde 20, 8’inci sınıfta yüzde 70 olacak.  OYP = %10 SP6 + %20 SP7 + %70 SP8 . Yani 6. ve 7. sınıftaki gerilimin etkisi sadece % 30.

Şimdi de kesin olmayan, daha karar verilmemiş konular:

6. Sınava giremeyenler için yapılacak telafi sınavında soruların nasıl belirleneceği belli değil. Aynı sorular olursa haksızlık, farklı sorular olursa denksizlik problemini aşamamışlar.

7. Öğrencilerin bulundukları il dışında okul seçimi yapıp yapamayacakları belirsiz. Nerde kaldı eğitimde eşitlik ilken?

8. Tüm sınavların aynı anda yapılıp yapılmayacağı belli değil, okuluna göre değişebilir yani. Enayiler önden gitsin!

9. Din dersinden muaflar ve farklı yabancı dil eğitimi alanların ne tür alternatiflere tabi olacakları belli değil.

Beyler, Aralıkta sınav yapacağız diyorsunuz, yani dört ay sonra ve daha ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Hiç bir tedbiriniz yok, denetleme mekanizmanız yok. Yargısı, hukuku bağımsız olmayan, vicdanı ve adalet duygusu gelişmemiş toplumlarda bu kadar güvene dayalı bir sistemi nasıl koyarsınız? Hakkımızı kimden neye dayanarak arayacağız? Nasıl kontrol edeceksiniz? Biz kime güveneceğiz? Oyun değil bu, çocuklarımızın geleceği. Bu kadar basit mi?

Son olarak, eğer, lise adayı Galatasaray, İstanbul ve Kabataş Lisesi gibi herkesin yarıştığı Türkiye’nin en yüksek puanlı okullarından birine girmek istiyorsa bir sınavı daha aşması gerekecek. Bu sınav hakkında da daha net bir bilgi yok. Demek ki çıkacak sonuçlara kimsenin güveni yok, bazı okullar kendi sınavlarını uyguluyorlarsa eğer, bu o demek!

Veliler olarak artık deneme tahtası olmaktan bıktık. Her yıl ne çıkacak diye beklemekten, her çıkan yeninin bozuk ve işlemeyen çarkında ezildikten sonra bu da olmadı deyip bir yenisine geçmekten, maymun olmaktan sıkıldık. Çocuklarımız daha oyun çocuğu iken test çözmekten oyun oynayamıyor. Yeter artık! Tüm veliler olarak YETTİ ARTIK demenin vakti geldi bence!

DİRENVELİ
DİRENÖĞRENCİ







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder