Hürriyet

>

9 Haziran 2011 Perşembe

Clinica Gastronomica-Modena'da bir lezzet durağı






Uzun süre yoktum, merak ediyorsanz eğer hafif tertip gezip eğlendim. Ve şimdi sırada sizlerle paylaşmak var bu tecrübeleri.
Gittiğim yerlerde bir turistten ziyade oranın yerli halkı gibi yiyip yaşamayı tercih edenlerdenim. Yani öyle şurayı da gezeyim, aman burayı da göreyim derdinde olanlardan değilim. Örneğin Venedik'i göreceğime, Reggio Emilia'da, etrafında temiz giyimli yaşlı İtalyan amcaların sandalyelere oturup, geçen iri memeli kadınlara çapkınca göz süzüp laf attığı güvercinli meydanda, bir kadeh Emilyo bölgesi şarabı içip, oranın keyfini çıkarmayı tercih ederim. Şayet siz de bu düşüncedeyseniz yazının geri kalanından harika bir gurme rotası çıkaracağınıza eminim.
Öncelikle kuzey İtalyanın bu küçük (600.000 kişi) kenti, tam bir İtalyan filminden fırlamışa benziyor. Tüm yolların çıktığı iki ana meydanı ve tertemiz sokakları, çapkın yaşlı erkekleri,tam bisikletlik dümdüz yolları ve kalınacak tarihi otelleriyle harika bir yer. Ama bizi oraya çeken kuşkusuz iki temel sebep var. Birincisi inanılmaz ayakkabı dükkanları, diğeri de Modena'da bulunan Michelin yıldızı sahibi ünlü Clinica Gastronomica'da ayarlanmış bir akşam yemeği. 1936'dan beri var olan bu restoran tam tamına 25 yıldır yıldızını koruyor ve bölgeye akın akın tat düşkünlerini çekiyor. Sanmayın ki burunları havada, asla, restoranın şimdiki nesil sahibi iki kız kardeşten biri olan Franca bizzat tüm masalara uğruyor, dansederek ekmek servisi yapıyor, oturup sohbet ederek sanki evine misafirliğe gelmişiz gibi bizi ağırlıyor. Orada ağır bir lüks lokanta havası yok, tam tersine yemyeşil bahçesinde neşeli bir lezzet kucağını açmış sizi bekliyor. Çok reklam gibi koktu yazı değil mi? Ama ne yapabilirim, lezzetine ve ortamına gerçekten hayran kaldım.
Peki neler yedik. Öncelikle tekerlekli bir tray yemek öncesi atıştırmalıklar için yanınıza sokuluyor. Ben herşeyden istedim açıkçası ve hiç pişman olmadım.Şarap olarak da Franca'nın önerdiği bölgesel bir kırmızı şarabı içmeye karar verdim. Burada yemek ve şarap isimleri verecek kadar bu işte usta biri değilim. Üstelik zevkler değişebilir. Örneğin ben eski Roma mutfağını tercih ederken arkadaşım nasıl bu sakatatları yiyebildiğime şaştı. Dolayısıyla oraya gidin, ne isterseniz seçin ve yiyin, pişman olmayacaksınız. Fakir Roma mutfağı denen sakatat üzerine uzmanlaşmış tarzı ben şahsen tavsiye ederim. Ama domuz paçasıyla füme öküz dilini, ya da kızarmış işkembeyi değil yemek, görmeye bile tahammül edemiyorsanız, tavsiye etmişim kaç yazar?!! Siz en iyisi et trayine geçin ve yıldızın gökten neden bu lokantanın üstüne düştüğünü anlayın:))
Tatlıların trayi geçerken içine düşmek istediğimi itiraf etmeliyim. Hepsinden azar azar tadabilirsiniz, pişmanlık mı asla!
Gecenin bitiminde Eylül'ün 17sinde yapılacak 75. yıl partisine davet edildik. Gidebilir miyim bilmem, ama şayet siz gidebiliyorsanız şiddetle öneririm. Gelelim fiyatlara, asla abartılı değil. İki kişi 120 € verip çıktık, ki herşeyden yemiş ve şarabımızı da içmiştik. Yalnız giderken bölgenin özel üretim şaraplarından almadan çıkmayın lokantadan, pişman olmayacaksınız.
Adres: Clinica Gastronomica-Rğistorante-Albergo Piazza XXIV Maggio,3-Rubiera
Tel: 0522 626124
http://www.clinicagastronomica.net/ristorante-rubiera/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder