Hürriyet

>

2 Temmuz 2012 Pazartesi

Ağrısız Sünnet-Hoşgeldin Sünnet Mevsimi

Oğlum sekiz yaşını bitirdi, ve halen sünneti beceremedik. Yazılarımın takipçisiysen sebebini az çok anlamışsındır sevgili okur, hastalık sebebiyle yasaklanmıştı. Bu durum oğlumda tarif edilmez bir mutluluk duygusu oluşturmuş, oh sünnetten yırttım şeklinde dolaşır olmuştu. Tabi kazın ayağı öyle değil, her güzel şeyin sonu olduğu gibi, hastalığımızın nekahat devresi olan iki yılımızın da sonu geldi. Bu gerçeği öğrenen oğlumuzu aldı bir keder. Ama bu arada sınıfında sünnetsiz çocuk kalmaması, diğerlerin hafif dalga geçmesi, ayrıca sünnet elbiselerinin ve hediyelerinin cazibesi oğlumun fikrini yavaş yavaş değiştirdi. Ve gün geldi, ne zaman sünnet olacağını sordu. Bu anı derhal değerlendiren ben şimdi sizlere önereceğim ağrısız sünnet olayını hazırladım. Benim keşfim değil, ben sadece doktoru buldum, onlar keşfetmişler bu olayı. İşin özü şu,

1. Çocuklar tam olarak nerenin kesileceğini bilmezse ve etrafta oh gitti pipi, kesecekler kökünden şakaları uçuşursa, bu olay tam bir travma oluyor. O yüzden anneler, lütfen çocuklarınızı yıkarken pipinin kesilmesi gereken derisini çocuklarınıza gösterin, nedenini de (daha sağlıklı olmak, dinin gereği gibi) açıklayın. Bunu da 4 yaşından itibaren düzenli yapın.

2.  Sünnet elbisesi inanılmaz bir itici güç. O pelerin ve asa sanki çocuklara pipimi bile kestiririm bu bunlara sahip olabilmek için dedirtiyor. O yüzden sadece 100 Tl. lik bir masraf yapıp alıverin. Ya da birinden ödünç alın.Onu giyerek hastaneye gelen çocuk herkes tarafından yüreklendiriliyor. Çocuk da daha bir cesaretleniyor. Ne diyoruz, elbise şart!

3. Tam narkoz lokale göre daha tercih edilebilir bir seçenek, çocuk görmüyor en azından.

4. Kesimden üç saat sonraya kadar ağrı olur, sonra dururmuş. Bu yöntemde çocuğun ameliyatlı bölgesine sekiz saat etki gösteren bir anestezik madde enjekte ediliyor. Dolayısıyla çocuk asla acı çekmiyor, güle oynaya hastaneden çıkıp akşama top oynamaya kalkıyor.

İşte, bizim ağrısız sünnet tam olarak buydu. Yeditepe Üniversite Hastanesinde, Prof. Dr. Selami Sözübir ( Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı ) bu konunun uzmanı. Randevu alıp gittiğimizde önce oğlumuzla konuştu, tam olarak nereyi keseceklerini ve nedenini göstererek anlattı. Gerçi bizim canavar zaten biliyordu ve doktorumuzu bayağı şaşırttı bilgisiyle ama yine de çok iyi oldu. Çünkü kendini kesecek adamın neresiyi keseceğini bildiğinden emin oldu:)) Kesilecek deride anlaştıktan sonra gün aldık. Aman dikkat, çok istek alan bir doktor, o yüzden planladığınız tarihten 4-5 ay önceden gidip gün alın. Kesimden bir gün önce kan tahlilleri yapılıyor, ertesi gün de sabah hastaneye yatıyor çocuk. Operasyon günü akşam 17:00 kadar gözlem altında kalıyor çocuk. Kanama ve ağrı olmaması için. Sonra taburcu ve iş bitti!

Bugün pansuman günümüz, sargılar çıkacak. Oğluma sordum nasıldı diye? Hiç acımadı dedi, sonra da pipisini saran kahverengi ve tırtık dokulu bandaja bakıp ekledi:
 'Pipim kozaya girdi, kelebek olup uçacak bugün' !

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder