Hürriyet

>

15 Kasım 2011 Salı

Annemin Tavuksuyuna Hasta Çorbası


Hoşgeldin kış ve tabi hastalıklar. Burnumuzun akmadığı, hapşurup öksürmediğimiz yaz aylarına kadar, kötü günlerimizde yanımızda olacak bir tarifle karşınızdayım. Annemin bana hastayken yaptığı muhteşem tavuksuyu çorbası. Tavuksuyunun iyileştiriciliği tıbben kanıtlandı mı bilemem ama hastalığa, en azından mideye çok iyi geldiğini deneyimlerime dayanarak söyleyebilirim. Hem hastayken insanın canı sıcacık bir çorba, biraz şevkat çekmiyor mu? Neyse uzatmayayım vereyim hemen tarifi. Bu arada verdiğim turşu tarifiyle kurduğum turşular süper olmuş. Umarım sizinkiler de benimkiler kadar başarılıdır:))

Öncelikle bir tavukgöğsünü alıp tencereye koyun. Göğüs yoksa but da olur, hiç problem değil. Hatta daha da yağlı ve güzel olur. Suyunu ekleyin, parçanın büyüklüğün göre suyunu ayarlayın. Az koymanız problem yaratmaz, sonradan ekleyebilirsiniz. Ama çok koyarsanız tadı yakalayabilmek için bayağı kaynatmak gerekebilir. Her iki durumda da çözüm var, merak etmeyin, suyu gönlünüzce koyun. Büyük iki baş soğanı soyup dörde bölüp suya atın. Yine çekirdeklerini ayıkladığınız yarım limonu bu karışıma ekleyin. Bir domatesi de içine güzelce rendeleyin. Buraya kadar anlattığım bölüm klasik bir tavuk haşlamadır. Soğan ve limon tavuğun kokusunu alır. Ayrıca soğanın şifa değerini buraya yazsam sayfalar sığmaz. Şimdi çorba için fazladan neler ekleyeceğiz? Öncelikle bir dilim taze zencefil, bir tutam tane karabiber, suyun miktarına göre arpa ya da tel şehriye. Taze zencefil çabuk bozulur, ama çok da yararlıdır. Ben aldığım zencefilleri dilim dilim kesip buzluğa atıyorum, gerektikçe de çıkarıp kullanıyorum. Bu şekilde bozulmadan taze zencefil stoğuna sahip oluyorum. Sadece çorbalarda değil, hasta çaylarında da zencefil çok gerekli. Ayrıca öksürük için suyunu sıkıp içebilirsiniz, tabi balla karıştırmayı unutmadan:) Çorbaya geri dönelim biz. İçine bir tutam da biberiye atarsanız mis gibi kokar. Unutmayın, tavuğun baharatı biberiye ve zencefildir. Asla kekikle arkadaş olmaz. Bu karışımı güzelce kaynatın, ta ki tavuk pişene, ve yağını çıkarana kadar. İçine azıcık zeytinyağı da ekleyebilirsiniz, bu tamamen sizin seçiminize kalmış. Ama zeytinyağı da çok şifalıdır. İyice pişen tavuğu suyundan çıkarıp küçük parçalara ayırın, tekrar tencereye atın. Tavuğu haşladığınız limonu içinden çıkarın, yoksa çorbanız acı olur.Çorbanın miktarına göre terbiyeye geldi sıra. Yarım ya da bir limonun suyunu sıkıp bir yumurtanın sarısıyla güzelce çırpın. Ilıştırarak ve karıştırarak yavaşça çorbanıza ekleyin. Şimdi tuzunu istediğiniz tad için ekleyin. Şayet suyunu fazla koyduğunuzu düşünüyorsanız kaynatıp azalmasını sağlayabilirsiniz. Ama inanın ertesi gün zaten kıvamına gelecektir. İsteğinize göre kırmızı pulbiberle servis yapabilirsiniz. Şimdi afiyetle yiyin, derdinize çare, hastalığınıza şifa olsun. Afiyet ve geçmiş olsun!

2 yorum:

  1. Hasta çorbası demekle haksızlık oluyor bence bu çorbaya. =) Öyle nefis duruyor ki, tavuk severliğim tavan yaptı bi' anda! Annenizin ve sizin emeklerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkürler beğeniniz için. Gerçkten güçlü bir çorbadır, içeni terletir, ayağa kaldırır. Ama bunun dışında gerçekten çok lezzetlidir.

    YanıtlaSil